alpina ceramic heater modding

De kachel, vooral bedoelt voor in een caravan of bootje, doet precies wat 'ie volgens de gebruiksaanwijzing moet doen. Prima.
Maar toch niet helemaal naar mijn zin. Er zijn een paar dingen die ik niet logisch vindt. Wanneer de kachel op ventilator stand staat, is het wel of niet draaien van de ventilator afhankelijk van de ingestelde temperatuur. Huh ?

Wanneer de kachel verwarmd en de ingestelde temperatuur is bereikt, dan stoppen zowel de verwarming als de ventilator. Maar daarna duurt het natuurlijk erg lang voordat de kachel weer aangaat, want in de kachel zit tenslotte nog een heleboel warmte en omdat de ventilator niet meer draait, koelt dat niet snel af. Intussen koelt de ruimte echter wel flink af. Tijd voor een modificatie :-)

Eerst is het schema uitgezocht. Daar blijken een zowaar een nog twee temperatuursafhankelijke beveiligingen in te zitten. Dat er een omval beveiliging in zit was me natuurlijk al opgevallen.
De temperatuur is in te stellen met schakelaar "Temp". Of de kachel moet ventileren of verwarmen met 500 of 1000 watt is in te stellen met "Schak."
Op de ventilatie stand staat er alleen spanning op uitgang 4.
Op de 500 watt stand staat er spanning op uitgangen 1 en 4. Hierdoor worden alleen verwarmingselementen B en C warm. Beiden 250 Watt.
Op de 1000 watt stand staat er spanning op zowel 1, 2 als 4. Hierdoor worden alle elementen warm. 4x 250 watt
Uit het schema is eenvoudig te concluderen dat bij de ingestelde temperatuur ALLES uitschakelt.....


Na de modificatie is de ventilator stand niet meer afhankelijk van de ingestelde temperatuur. Da's al een stuk eenvoudiger.
Op de 500 watt stand staat er spanning op uitgangen 1 en 4, en zullen in eerste instantie elementen B en C warm worden. Wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is, zal element B afgeschakeld worden en wordt alleen C nog warm. Er wordt dan nog met 250 watt verwarmd.
Op de 1000 watt stand staat er spanning op zowel 1, 2 als 4, en zullen in eerste instantie alle elementen warm worden. Wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is, zullen elementen A en B afgeschakeld worden en worden alleen C en D nog warm. Er wordt dan nog met 500 watt verwarmd.
Hierdoor zal een constantere temperatuur bereikt worden. Mocht het op stand 2 dan toch te warm worden, kun je natuurlijk altijd terug schakelen naar stand 1.

Nog wat test gegevens:

Stand

0
*
1
2

Ampere

0,0
0,08
0,94 / 2,08
2,10 / 3,91

Commentaar

uit
ventileren
verwarmen 250 / 500 watt, afhankelijk van Temp. schakelaar.
verwarmen 500 / 1000 watt, afhankelijk van Temp. schakelaar.