Anastacia   -   Ultralineaire Push Pull versterker

De spullen zijn intussen al een dik half jaar binnen (het is nu ergens in 2004) maar ik ben er intussen voorzichtig aan begonnen. Dat wil zeggen: Ik had plankjes laten zagen en gefreesd. Maar dat zag er nogal vierkant en plomp uit. Inmiddels zijn andere plankjes gezaagd en gefreesd. Plankjes met dezelfde hoogte als waar de PL500 van gemaakt is, maar dan een tikkie breder en dieper.
Dit heeft dan weer als nadeel dat de voedingstrafo ook bovenop moet want daar is onderdeks geen ruimte meer voor (daar zitten ook al de smoorspoelen) en anders zou de bovenkant wel heel erg leeg lijken.

En ZO is het begonnen:
Symmetrisch of A-Symmetrisch ?? Iemand suggesties ???
Opstelling 1 Opstelling 2

Er zijn inmiddels nog een paar foto's gemaakt van de symmetrische opstelling. Nu MET de plankjes er onder maar zonder de condensatoren, want het lijkt me toch niet zo mooi om die bovenop te zetten. (het schuine plankje aan de achterzijde is natuurlijk even zo gezet ivm de stabiliteit).
Overigens ben ik van plan de zwarte buisvoeten te gaan gebruiken. Die zijn zoveel mooier dan die nieuwe witte...

Opstelling 1b Opstelling 1c

2005 is NIET gelukt... 2006 dan? Het 'slechte gevoel' is er niet meer, en ik ben zaterdag 25 juni 2006 in ieder geval begonnen aan het chassis... En na een hele lange dag zagen, boren, vijlen, schuren en poppen is DIT is 'm geworden !!!! Nu alles nog "even" aansluiten (en zo...)
Oh ja, er is toch gebruik gemaakt van de nieuwe witte buisvoeten. De buizen bleken namelijk niet diep genoeg in de zwarte voeten te passen. Maar het valt nogal mee, je ziet ze amper, en eigenlijk staat 't toch best goed zo...
De ventilatiegaten rond de eindbuizen zouden nodig zijn voor de koeling, maar 't staat ook wel stoer!

Chassis Bodem

De grijze uitgangstrafo's zouden niet erg fraai staan op het aluminium chassis. Daarom zijn ze vrijwel direct (tweemaal) zwart geschilderd met Flexa zijdeglans op waterbasis.
Voor wie zich afvraagt hoe het dan toch kan dat ze op de foto's hierboven nog grijs zijn: Dat komt omdat ik n.a.v. klachten de geleverde 10K trafo's van ae-europe.nl preventief heb omgeruild voor de 6K types. Deze blijken trouwens een aftakking op 25% te hebben i.p.v. op 43% !!

Trafo Binnenkant

Nou, 2006 is OOK niet gelukt... Sterker nog: Zelfs 2007 is niet gelukt. Maar de allereerste week van 2008 stond de versterker dan toch op de operatietafel hoor! En na een aantal dagen stevig doorwerken (met passen en meten gaat de meeste tijd versleten...) was 'ie klaar!
En dit is dan na 4 jaar overwegen en in totaal een aantal weken werken het eindresultaat!
De versterker klinkt prima, bromt, ruist, oscilleert niet en levert zekers de "beloofde" 20 watts RMS per kanaal. Wat anders is dan op het originele schema van TriodeDick.com, is:
- Dat ik een ECC81 als voorversterkerbuis heb genomen omdat deze iets meer versterkt dan de ECC99.
- En omdat het fraaier is wanneer de buisjes even groot zijn, is als fasedraaier een ECC82 toegepast.
- Hierdoor zijn de audio-kanalen niet meer strikt gescheiden. Ook de voeding is daarom iets aangepast.
- De voorversterker en de fasedraaier zijn gekoppeld via een condensator.
- Er is een overall terugkoppeling toegepast.
- En er is gewerkt met een negatieve roosterspanning voor wat betreft de eindbuizen omdat het
   "zonde" is om zoveel vermogen onderdeks te verstoken

Goed beschouwd is er van het originele schema niet zo heel erg veel meer over :-)

De uiteindelijke schema's komen nog. (hopelijk gaat dat wat vlotter)