Deze set luidsprekers is gebouwd omdat we tegenwoordig nogal eens een keer wat verder weg moeten met de drive-in show en op zo’n moment is het niet handig als je een aanhangwagen met huif achter een Astra-tje hangt. Bovendien komen we, ook iets van de laatste tijd, steeds vaker op de meest gekke plekken waardoor grotere luidsprekers niet handig zijn.
Er is dus een poging gedaan om de luidsprekers zo compact mogelijk te maken. Hierbij is uitgegaan van een bass-kast die ik heb, type Bose 300BP. De buitenafmetingen zijn 50 x 35 x 39 cm (H x B x D)

Het was de bedoeling om de kasten te maken van 18 mm beukenhout. Alle bouwmarkten in de buurt afgezocht, maar niemand had op dat moment beuken. Dus maar gekozen voor circa 18 mm populier. Circa, want bij nameting bleek het 17 en 19 mm te zijn.

Alle zijden zijn aan elkaar bevestigd door middel van hoeklatten van 27 x 27 mm en bison houtlijm. Er is gegrond met grijze grondverf, vermengd met zwart. Enkele malen geplamuurd, en zwart zijdeglans afgelakt met een roller.

De handgrepen zijn zelf uitgezaagd. De topkasten zijn aan de onderzijde, en de basskasten zijn aan de bovenzijde voorzien van een aluminium bus.

De binnenzijde is bekleed met geluidsisolerend schuimrubber.

Alle boxen zijn voorzien van een basspijp met een binnendiameter van circa 10 cm. Ook de lengte is 10 cm.

De topkasten zijn voorzien van Fane luidsprekers, type Studio 12B, afkomstig uit de ‘oude’ blauwe boxen.

De bullettweeters zijn eveneens van Fane, nieuwe HF250’s, aangesloten door middel van een bijbehorend derde orde HPX4 hoogdoorlaatfilter.

In de basskasten zijn Eminence speakers gezet. Een ervan zat nog (bijna) nieuw in de doos en de andere heeft een jaartje dienst gedaan in de Bose 300BP. Deze zitten achter een tweede orde Laagdoorlaatfilter met een kantelfrequentie van slechts 250 Hz. Aansluitingen: XLR

De geperforeerde stalen roosters heb ik, tegelijk met die van de verhuurset, laten poedercoaten in de kleur RAL9007. Dat kostte een paar centen, maar je hebt dan ook wat: Glashard, krasvast en kleurecht!

Er is natuurlijk ook nog even getest met de ‘oude’ hoorn-tweeters.

Conclusie: De topkasten klinken aardig, maar gaan niet zo laag. Vermoedelijk omdat de kast-inhoud aan de krappe kant is. Wanneer de basskasten parallel geschakeld worden, klinkt het best goed.

Ps: de bestelling van de Fane spullen is eerst gedaan bij Audio Rotterdam. De levertijd zou enkele dagen zijn. Na 5 of 6 weken was er, na herhaaldelijk gebeld en gefaxt te hebben, nog niets. Hierop heb ik mijn bestelling geannuleerd en direct bij Fane in Engeland besteld. Dit ging stukken vlotter en ondanks de vervoerskosten en de extra bankkosten stukken voordeliger. Dus.....