Cajon

Deze Cajon (spreek uit kagon) is gemaakt van (iets grotere) restanten berken multiplex.
In 2009 heb ik in Bergen op Zoom op de Grote markt tijdens de Krabbenfoor een jazz bandje gezien dat een Cajon gebruikte en dat klonk best leuk. Na wat googlen heb ik wat info gebruikt van onderstaande site's, waarvoor hartelijke dank.
Tone Cajon
YouTube (instructie cq reclamefilmpje)

Over het ontstaan van het instrument zijn allerlei dingen te vinden op het internet. Dat het onstaaan zou zijn tijdens het slaven-tijdperk, omdat het gemakkelijk te bouwen is, gemakkelijk te vervoeren, als vervanger voor een compleet drumstel, enzovoorts.
Waar men het wel over eens is, zijn de afmetingen: Die zijn vrijwel altijd 30 x 30 x 50 centimeter. De kast is vrijwel altijd gemaakt van 9 mm berken multiplex en de voorzijde (de slagplaat) van 3 mm triplex. Achter de slagplaat zit meestal 1 basgitaar snaar. WELKE snaar dat moet zijn, is niet altijd duidelijk. Het klankgat aan de achterkant is 13,5 cm.

Wegens gebrek aan voldoende lijmklemmen en het niet-gebruiken van hoeklatten, ziet dit er lekker professioneel uit. Maar de kast is uiteindelijk perfect haaks geworden. Op de rechter foto is te zien dat het hout aan de achterkant wel wat "uitsteekt" maar dat is niet erg: Is later opgelost met de copieer-frees.

Nadat de lijm van de kast gedroogd was, zijn voor alle zekerheid nog een paar afval-strookjes in de hoeken gelijmd. Ook deze latjes zijn tijdens het drogen van de lijm op (ahum) uiterst professionele wijze aangedrukt.
Op de rechter foto is de snaar reeds gemonteerd.

Linker foto: Detail van de gitaarsnaar. De "verkoper" in de gitaarwinkel waar ik deze gekocht heb, gaf direct toe, geen flauw benul van een Cajon te hebben, maar toch adviseerde hij mij een B-snaar. Althans, dat stond met balpen op het zakje geschreven. De snaar loopt aan de achterkant van het verstelbare blokje natuurlijk door. Het blokje is te verstelllen omdat er zgn. inslagmoeren zijn gebruikt. De witte stukjes karton, geknipt van een bierviltje is om de snaar goed tegen de slagplaat aan te drukken.

Rechter foto: Hier zijn in de achterkant van het blokje kleine uitsparingen gemaakt. Hier zit het koperen ringetje van de snaar ingeklemt. Het andere uiteinde heb ik voorzien van een kroonsteentje (je weet wel, zo'n ding waarmee je een lamp aansluit)

En dan is DIT het resultaat !!

Het logo is "geleend" van www.tonecajon.com. Het zal de oplettende kijker / lezer misschien al opgevallen zijn dat ik geen 9 maar 18 mm multiplex heb gebruikt voor mijn kast. Lekker stevig, maar daardoor wel wat zwaarder natuurlijk. Maar daar krijg je spierballen van.
De slagplaat is geen 3, maar 4 mm multiplex, maar dat lijkt geen probleem. Omdat de slagplaat een beetje bol (naar buiten) stond, was het geluid niet helemaal wat ik er van verwachtte. Door rondom een smal strookje karton te monteren, alvorens de schroeven aan te draaien, staat de plaat nu iets bol naar binnen, waardoor deze beter contact maakt met de snaar, en nu een stuk prettiger klinkt.
De slagplaat is natuurlijk NIET gelijmd, omdat het dan niet meer als trommelvel kan dienen !!

Hieronder een demonstratie van hoe een Cajon kan klinken (met dank aan Dhr. van Munster)