Tatataaa !!!! Mijn allereerste buizenversterkertje!!! Volledig buizen en geen halfgeleiders !

Buislampen hebben me altijd al gefascineerd. Al toen ik een jaar of 10 was, ging ik op m'n fietsje met een rugtas met daarin wat gereedschap het 'grof vuil' langs. Eerst om complete tv's mee te nemen, die vervolgens te demonteren en de onderdelen te sorteren. Later alleen om de interessante dingen, zoals de buislampen, er uit te halen. Thuis de lampen netjes afpoetsen en een stickertje erop plakken wat het is, want met het schoonmaken poets je de codering er ook af.

Zodoende zijn de buizen JAREN bewaard in sigarenkistjes, met de bedoeling om daar iets van te bouwen. Een versterker bijvoorbeeld. Helaas had ik geen goed schema en tot een paar jaar geleden ook geen impedantie trafo's. Totdat het idee in me op kwam om eens op internet te zoeken naar een buislamp. Allerlei pagina's gevonden, maar in eerste instantie geen geschikte (gratis) schema's. Op een van de gevonden pagina's stond echter wel een email adres vermeld: Arjen van Schaik. Dus een emailtje naar dit adres gestuurd met het vriendelijke verzoek of deze een schema had van een eenvoudig, klein versterkertje.
Ik kreeg een email terug met een elektrisch schema rondom een buislamp welke vaak werd gebruikt in tv's. De bouw kon beginnen en er zouden er nog enkele buizenversterkertjes volgen....

Klik hier om het complete verslag in PDF formaat te downloaden.