Egeltjes huis

Om mijn druivenstruik een beetje te beschermen tegen merels, spreeuwen en andere rondfladderde dingen is er een netje voor gehangen. Tot grote schrik bleek daar later een egeltje in vast te zitten. Hoe lang is niet bekend. Het egeltje is bevrijdt door het los te knippen. Blijkbaar zit mijn tuin dus in een egel-route. Heb een doosje egelvoer gekocht om te zien of hij (of zij) daar op af komt. En jawel !
Tijd om weer 's wat te gaan timmeren:

Er is aan de hand van wat tekeningen (google) een ontwerpje gemaakt. De 12 mm betonplex heb ik laten zagen bij Fixet. (bodem is 18 mm). De betonplex is met acryl montage kit, wat hulplatjes en rvs schroeven in elkaar gezet. Het gangetje aan de rechterkant is om te voorkomen dat er een kat in kruipt. Die vinden dat blijkbaar eng. Een egel daarintegen schijnt erg nieuwsgierig en niet bang te zijn.

Voor de ventilatie zijn twee pvc pijpjes van 32 mm gebruikt. Om te voorkomen dat de bewoner de ventilatie afsluit met bladeren, is er een stukje geperforeerde plaat voor gemonteerd. Op de bodem en tegen het dak is zwart isolatieplaat gelegd resp. gekit.

Afmetingen:
- Bodem         30   x 50      cm (18 mm)
- Voorkant     30   x 52,5   cm
- Achterkant  25   x 52,5   cm
- Bovenkant   42,5 x 57,5   cm
- Zijkanten    30   x 25/30 cm
- Doorsnede   14 cm
Hierboven de egel op visite. Het valt niet mee om, zonder flitser en zonder statief natuurlijk, de camera ruim 3 seconden stil te houden. Het zou leuk zijn als het een -zij- is en dat er volgende zomer baby-egeltjes komen, want dat ziet er wel erg schattig uit !