Wanneer mijn nieuwe versterker met de 7027A's af zou zijn, was ik van plan met nieuwe luidsprekers te beginnen. Degenen die ik nu heb (Jamo SL70) waren destijds helemaal "in" maar dat is alweer zo'n 20 jaren geleden. Bovendien is de bas-luidspreker enkele jaren geleden vervangen door een (ik durf het bijna niet te zeggen) Marquant speaker. En je gelooft het misschien niet, maar het klinkt nu beter dan met de originele Jamo's. Omdat de bestelling van AE nogal lang op zich laat wachten, en het bouwersbloed toch wel heel erg begon te kriebelen, ben ik op vrijdag 21 mei naar de Karwei bouwmarkt gereden met mijn zaagplan. Het ruwe werk was dus al gebeurd. Nu moest er thuis nog wat gezaagd, geboord en gefreesd worden.

De gezaagde planken: De licht gekleurde is het Berken, gezaagd door de bouwmarkt.
Het donkere hout zijn stukjes die ik zelf op maat gemaakt heb uit een stukje Merantie. Dit vanwege het feit dat dit stukje NET niet in mijn zaagplan pasten.

Overigens heb ik een gat gezaagd voor een 8 inch speaker. De reden? ik vindt het originele 6,5 inch Foxtex speakertje niet mooi in zo'n grote kast!

Na het zagen dus voorzichtigjes begonnen met het lijmen.

Dit karweitje schiet niet echt op: Ten eerste omdat het vrij nauwkeurig moet zijn natuurlijk, en ten tweede omdat ik geen onbeperkt aantal grote lijmklemmen heb.

Kleine ook niet trouwens....


Nu is het natuurlijk de vraag of het goed gaat klinken met een 8 inch. OF ik stop er de Marquant weer in, OF ik ga het proberen met bijvoorbeeld een Fane Cresendo 8MB. Wanneer is de aluminium rand dan blank schuur, staat dat vast heel erg goed bij de versterker!
Een andere wijziging is dat ik onderin een echte "glijbaan" maak i.p.v. een schuin plankje.

Hier nog even detail opname van de bruislijm (Bison houtlijm met Poly Urethaan) die ik gebruik voor deze box. Schroeven en hoeklatten zouden niet nodig zijn aldus de firma Madisound.
Bovendien leert de ervaring dat hoeklatten na verloop van tijd altijd krimpen. Hierdoor krijg je dus altijd randjes tussen de verschillende panelen te zien, ook al heb je het nog zo goed geschuurd.

Intussen is ook een poging gedaan om enkele stukjes Okume triplex te buigen door dit nat te maken. Dit valt echter ook niet mee. Vooralsnog heb ik geen mooie ronding: Het lijkt een beetje eivormig te zijn.

Ik hoop er stiekem een beetje op dat het spontaan goed komt wanneer ik het uiteindelijk monteer in de luidsprekerkast.


Terwijl de lijm van de tweede kast ligt te drogen, is alvast een luisterproef gedaan met kast nummer 1. De tweeter bovenop is ook afkomstig uit de Jamo.

De luisterproeven met de 8 inch luidsprekers vallen tegen zeg. Met de Marquant gaat het nog een beetje maar met de Fane is het echt huilen met de pet. Het klinkt wel snoeihard, maar het is werkelijk niet om aan te horen.

Er is nog een en ander met spoeltjes en condensatortjes gerommeld, maar na lang (lees: erg lang) proberen en vooral diverse soorten muziek luisteren is er maar 1 conclusie:
DIT MOET ANDERS!!!

Ik heb eerst geprobeerd met een heel erg oud 6,5 inch Philips luidsprekertje. Deze heb ik ooit eens uit een "hifi" luidspreker gehaald. Ik meen dat deze bij zo'n 3-in-1 set of zo hoorden.
Hiervoor moest natuurlijk eerst het gat in de voorkant verkleind worden. Dus ben ik lekker aan het klungelen geweest met karton en plakband. Hier durfde ik niet eens een foto van te maken. Dit was te erg.

Ondanks dat het ongetwijfeld geen topklasse speaker is, klinkt het niet eens on-aardig. Hierop is besloten om het gat toch maar definitief van 8 inch naar 6,5 inch te verkleinen. Hiervoor is eerst een vierkant gefreesd ter dikte van het plaatje okume. Dit wordt natuurlijk van dezelfde soort als van de glijbaan. Het oog wil immers ook wat. Daarna is een schijf populieren multiplex van 19 mm exact op maat gezaagd en in het gat geperst/gelijmd.
Na uitharding en wat schuurwerk is het plaatje okume er in gelijmd. Twee dagen later is een gat van circa 147 mm doorsnede gezaagd voor de inmiddels geleverde Fostex FF165K luidsprekers.
Voor de aardigheid is nog eens met een andere oude Philips luidspreker getest. Dit is weliswaar geen breedband luidspreker, dus is de tweeter er bij aangesloten. En dit klinkt me daar toch verrassend goed !!! Alle hoop is dus gevestigd op de FF165K's, want die gaan er morgenavond in.


Links de "kale" binnekant. Hierboven de kast met dempingsmateriaal. Groen afzuigkapfilter en wit polyester watten. De achterzijde van de glijbaan is gevult met PUR schuim.

De kasten zijn dicht! Hier dus een fotootje met de originele Fostex FF165K luidsprekers.
De kopse kanten van de kast zijn redelijk royaal voorzien van lijm, waarna de te lijmen zijkant er even op gedrukt is om te zien of ik genoeg lijm gebruikt had en of de lijm zich goed zou verdelen. Je kunt de kast immers slechts 1 maal lijmen....

Daarna was het een dagje wachten op droog weer zodat de zijden precies passend gemaakt konden worden met behulp van de copieerfrees. Dit is nogal een stoffig werkje, vandaar...
Daarna zijn de zijden afgerond, eveneens met de frees. Omdat dit best wel veel rafels en openingen in het hout opleverde moest er toch nogal een en ander geschuurd en opgestopt worden. En dan nu: Op naar het schilderwerk!