Keukenlamp

De keukenlamp. Het lijkt er op dat er van dit model maar 1 exemplaar bestaat of althans: bewaard is gebleven .

Dit exemplaar is ooit gekocht voor een rijksdaalder toen men in het bejaardenhuis in Nieuw Vossemeer een rommelmarkt hield. Het ding heeft JAREN in de schuur gehangen. Ongebruikt natuurlijk...

Nu hangt het al een paar jaar in mijn keuken aan het plafond, maar dat plafond is voorbereid op 2 lichtpunten. Zodoende ben ik al een paar jaar op zoek naar een tweede exemplaar. En die lijkt nergens te vinden. Niet bij het bejaardentehuis, niet op rommelmarkten, niet bij antiekzaken , niet op marktplaats.nl , niet op E-bay....

Een aantal mensen in mijn omgeving, welke weten dat ik er naar op zoek ben, hebben al gezegd: Gewoon weggooien twee andere kopen. En daar wringt 'm nu net de schoen: Ik ga een lamp , die ik minstens 20 jaar lang zuinig bewaard heb, NIET weggooien.

Tijdens de vakantie heb ik het idee opgevat om de lamp te "copieren". Er was toevallig een zak gips in huis, de lamp is aan de buitenzijde geolied en voorzien van een een laagje gips en verbandgaas voor de stevigheid. (Met dank aan de plaatselijke EHBO vereniging)

Na een dag kon het gipsen mal voorzichtig van de lamp gehaald worden.

De gipsen mal is aan de binnenzijde voorzien van polyester, versterkt met glasvezel. Toen de polyester uitgehard was, heb ik het geheel een paar dagen onder water gezet, waarna het gips met enige moeite van het polyester af te halen was. Tot mijn grote spijt bleek het verbandgaas zijn werk werkelijk voorbeeldig te doen.

Nu bleek het gebrek aan ervaring met het werken met polyester: Aan de buitenzijde was hier en daar een ongerechtigheid en zoals gevreesd was aan de binnenzijde elk glasvezelmatje te zien. Bovendien was de polyester lamp nogal slapjes en moest er het een en ander gecorrigeerd met, juist: gips. Want dat blijkt behoorlijk goed te hechten aan het polyester. Om het resultaat na het schuren beter te kunnen beoordelen is de buitenkant grijs geverfd. En hier en daar nogmaals geschuurd natuurlijk!

Aan de binnenkant moest het gips extra goed glad geschuurd en enkele malen geplamuurd worden. Als de lamp straks aan is, valt elke ongerechtigheid natuurlijk direct op. De ventilatie sleuven bovenin, die de lamp zo uniek maken, zijn aangebracht met een mini boormachientje. De voorloper van de Dremel zeg maar...

Alles is eerst donkergrijs geverfd. Doel: dan schijnt er zeker geen licht meer door het polyester. Daarna is de binnenkant wit en de buitenkant lichtgrijs geschilderd.

Dat is plots een heel ander zicht: Hier staan "broer en zus" naast elkaar: Sprekend!

Na het opdrogen van de (grond)verf was de glans er af. Mijn zoektocht (bij de Formido) naar de zelfde kleur grijs is mislukt. Heb ik maar een busje hoogglas vernis gekocht.

Ook de witte binnenkant was na het opdrogen niet wat ik er van verwacht had. Omdat de vernis toch niet helemaal blank is, is de binnenkant nogmaals gedaan, nu met witte hoogglans. En dat blinkt!!!

De lampen hangen inmiddels op hun plaats. Er is nog een paar weken nagedacht over de uiteindelijke bevestiging.

Twee opties:
OF 2 wandcontactdozen in het plafond,
OF ik moet "stoere" afdekplaatjes maken...

Het is laatstgenoemde geworden...

Grappig he, dat lichtschijnsel op het plafond!

Er is gebruik gemaakt van (eveneens echte antieke) messing fittingen. Ik meen dat die uit discotheek (Las Palmas?) in Rotterdam komen, uit de tijd dat dat nog een meel-pakhhuis was...
Er moest enige Cillit Bang en Brasso aan te pas komen om ze weer glimmend te krijgen hoor!

Ik vindt dit er best stoer uit zien. Raad maar eens waar je het van herkend!
Omdat ook de snoer een beetje stoer mag zijn, is gekozen voor strijkijzersnoer.
Dan nog wat: Het ophangbeugeltje, inclusief lederen ringen moest nog "gecopieerd" worden voor de tweede lamp. Zie de detail-foto's hieronder en zoek de verschillen.