Kraskast 2

Omdat de vorige draagbare radio een nogal overheersend geluid geeft, is deze destijds "Kraskast" genoemd. Het was de bedoeling dat deze uitvoering wat prettiger zou klinken, en dat is ook redelijk gelukt. Helaas kon ik echter niets originelers verzinnen dan "Kraskast 2". Maar het is dan tenslotte ook de opvolger...

Links: Het begin. Van wat afval stukjes berken triplex (of wat het nu popelier?) is het kastje getimmerd en grijs gegrondverft. Hier en daar wat moeten plamuren natuurlijk... Aan de bovenzijde is een handgreep gezaagd, van het zelfde model als bij mijn huidige luidsprekers.

Rechts: Er stond geplanned om er een lichtgewicht schakelende voeding in te bouwen, maar dat werkte toch niet helemaal lekker. De reden is me inmiddels ontschoten.
Er is dus een ringkerntrafo ingekomen. 10 volt bij 3 ampere nominaal. Met een forse gelijkrichter (gemonteerd op een koelplaatje) en twee parallel geschakelde elco's van ieder 15.000 uF !! Dat levert iets meer dan 12 volt. De luidsprekers zijn coaxiale typen van (ik durf het bijna niet te zeggen) het merk Philips

Links: Omdat de radio in een vrij kleine kast zit, is er niet zoveel natuurlijke koeling. Nu kan ik me niet voorstellen dat 'ie in een auto lekker koel blijft, maar toch: Ik heb er een kleine ventilator ingebouwd. Deze staat in serie met een weerstand van 110 ohm/4w aangesloten op het P-contact van de radio, waar normaliter de bass-speaker mee aangeschakeld wordt. De ventilator draait nu op ongeveer 7 volt, koelt voldoende, en is nauwelijks hoorbaar, zelfs als de radio heel zachtjes staat.

Rechts: Het eindresultaat!!
Het geluid is best aardig, maar je kunt natuurlijk geen vette bass verwachten. Maar met twee Kef Q1 speakers aangesloten op de extra uitgangen, klinkt het echt fenomenaal!!