RADIO MANJANA

Waar ik mezelf diverse jaren mee bezig heb gehouden, zijn zendertjes. FM zendertjes, de illigale dus. Geweldig vond ik dat! Het is al even geleden natuurlijk, maar ik meen me te herinneren dat mijn eerste interesse in de "piraterij" gewekt is op het moment dat mijn ouders na een verjaardag thuis kwamen en vertelden, dat ze op de radio een "verzoekje" voor de jarige hadden gedraaid. Frits Paniek. Volgens mij de eerste illigale zender in ons dorp. Daarna volgden anderen in een snel tempo: Radio Turbo, Manjana, 't Vosje, Manjana 1, Manjana 2, de Bounty, Marina (later min of meer verenigd onder de naam MaBoVo), Long John, Calimero en mogelijk nog enkele minder bekenden.
Ikzelf heb in eerste instantie samen met een neefje een en ander aangeprutst met een 1,5 watt zendertje. Zo instabiel als dat het maar zijn kon! En dan de familie langs met de fiets om te kijken hoe het met het bereik stond, of we toch overal goed te ontvangen waren. Dat was het geval, zolang we maar niet te dicht bij de zender in de buurt kwamen. Tijdens de "familiebezoeken" draaiden we meestal een duidelijk herkenbaar plaatje op een vol-automatische draaitafel: Lettkiss van Gudrun Jenkis. Iemand heeft ons ooit eens verteld dat hij het liedje 45 maal achtereen gehoord heeft. Daarna is 'ie gestopt met tellen...

Op een gegeven moment was ik het gepruts beu: Ik wilde ook bij "de grote jongens" horen. Dus is een 5 watt "Stentor" gekocht. En een GPA4 rondstraal antenne.

Dit ging stukken beter. 's Zondagsmiddags plaatjes draaien en in de weekenden 's nachts QSO'en: Proberen contact te leggen met andere zendamateurs via de FM band.
De tijd van de New Order met Blue Monday en de Eurythmics met Sexcrime 1984!

Omdat je met 5 watjes en een rondstraler niet zo heel erg ver kunt zenden, is ook nog een versterkertrap gebouwd, een zogenaamde "lineair" met daarin een peperdure BLY89A. Helaas is dit nooit een successtory geworden omdat deze vermoedelijk de allereerste keer al opgeblazen is...
Spijtig.... vooral gezien de prijs die ik ervoor betaald had....

Ik kan er geen foto van laten zien: De print was inmiddels al gecannibaliseerd en pakweg een jaartje geleden (2002?) in de kliko belandt.

Links een klein kiekje van de test-opstelling met dummyload en eenvoudige veldsterktemeter.


Rechts een plaatje van de GPA4 antenne. Gewoon even op zolder, want ik heb geen mast!

Speciaal omdat de zender op deze knutselpagina niet mocht ontbreken, heb ik het kastje onder het stof vandaan gehaald en weer mooi blinkend gepoetst. Ook deze print was intussen al ontdaan van de onderdelen, op de weerstanden na. Dus aan de hand van een foto heb ik zelf spoeltjes gewikkeld van zilverdraad. De afstemcondensatoren had ik nog (nieuw!) op voorraad. Tot mijn eigen verbazing had ik zelfs nog een nieuwe BF245, 2N2219A en Varicap diode liggen!
Omdat ook van deze "Stentor" de eindtrap opgeblazen was, heb ik een oude collega-piraat gebeld met de vraag of hij nog een MRF237 had liggen. En jawel! Toen ik de mijne los soldeerde, heb ik toch nog even de multimeter gepakt. Wat blijkt: De mijne was dus NIET opgeblazen, maar vermoedelijk heeft er een soldeerinkje los gezeten! Puur mazzel dus.

Ook het kastje is, behalve de poetsbeurt, weer helemaal compleet gemaakt. Dus weer schakelaartjes opgezocht, een rood Ledje vervangen (had ik toevallig ook nog 1 van liggen in exact dezelfde kleur) en gedeeltelijk opnieuw bedraad. Er zijn wel twee kleinigheidjes toegevoegd: Een 7812 (1,5 Ampére type) om te voorkomen dat er weer een MRF237 uitblaast wanneer de voedingsspanning om een of andere reden te hoog wordt (Zie item Voeding verderop) en een zenerdiode van 9 volt voor het oscillatorgedeelte.

Daarna is de zender een beetje afgeregeld op maximaal vermogen d.m.v. een eenvoudig veldsterkte metertje. Omdat ik dus (nog) geen SWR meter heb, heb ik geprobeerd een zo groot mogelijke veldsterkte te verkrijgen bij een zo gering mogelijke stroom-opname. De zender gebruikt nu zo'n 0,4 ampére. Zie hieronder de testopstelling met Dummy-load.

De originele beschrijving zat, samen met de aankoopbon, keurig in het plastic zakje.

Het schema is gedownload van de site Rob007. Een enkele waarde wijkt iets af, mogelijk omdat de fabrikant destijds nog "verbeteringen" heeft aangebracht.

Het einde van de piraterij is gekomen nadat ook de collega's er mee gestopt waren: De een noodgedwongen omdat de RCD (Radio Controle Dienst) voor de tweede maal op de stoep stond, de ander uit angst om eveneens "opgepakt" te worden.