Noodverlichting

Op een rommelmarkt in Hoogerheide waar die dag echt niks leuks te koop was, zag ik uiteindelijk deze borden van Van Lien op de grond staan.


De afmetingen waren niet helemaal naar mijn zin. Het onderste bord is smaller gemaakt met een bovenfrees nadat de witte reflectie randjes voorzichtig van de zijkanten gehaald waren. Deze zijn er later natuurlijk terug op geplakt.
Aan de bovenzijde zijn 6 gaatjes geboord voor witte LED's. Na het boren zijn de gaatjes gepolijst omdat het licht anders te diffuus het plexiglas in ging waardoor alleen de bovenste helft verlicht werd.


De 2 x 3 LED'S zijn (waren) in serie met een weerstand van 220 Ohm aangesloten op een 12 volt voeding. Parallel hieraan zit bij de voeding nog een condensator van 15.000 uF in serie met een weerstand van 27 Ohm om de piekstroom van de voeding te beperken.
Hierdoor blijft de noodverlichting nog pakweg 20 seconden branden wanneer de elektricteit uit mocht vallen of wanneer ik het licht uit doe. (de verlichting gaat ook pas aan wanneer ik het licht aan doe)


Pakweg 3 jaar later is toch besloten dat de verlichting iets langer moet blijven branden. Er zijn twee supercaps van 4 F (dus samen 2 F) gebruikt.
Omdat deze maar 2x 5,5 = 11 volt zijn, zijn de diode en 27 ohm weerstand in serie gezet. Vanwege de iets lagere spanning zijn de serieweerstanden voor de Led's verlaagd van 220 naar 120 ohm.
De diode heeft tevens als voordeel dat de supercaps niet volledig ontladen worden via de weerstand in de voeding. Hierdoor zijn ze dus wat sneller opgeladen.
Als het licht wat langere tijd aan geweest is, blijft de noodverlichting nu nog wel een half uur aan.
Beter...