PALM

U zult zich afvragen wat een Palm reclamebord op deze pagina doet.
Wel, laat ik beginnen met te vertellen dat, in mijn beleving, PALM het betere bier is. Met de nadruk op Bier want het is geen pils! Niet dat een Hoegaarden, Gueuze of Trappist op zijn tijd niet zou smaken, maar toch: Palm rulesz!

De andere reden is dat ik in mijn schuur cq tuinhuisje een lampje wilde hebben dat net genoeg licht geeft voor wanneer je er eventjes moet zijn. Om je fiets binnen te zetten b.v.. Je gaat dan immers niet alle TL-verlichting aan doen. Want tegen de tijd dat ze na 10 x knipperen eindelijk aan zijn, staat je fiets al lang binnen en sta jezelf alweer buiten. Een "bolleke" met gewone gloeilamp zou hier dus erg op zijn plaats zijn.
Maar een bolleke is zo oubollig. Dus een vluchtweg-verlichting zou kunnen, of: Een uithangbord. Een PALM! uithangbord natuurlijk. Dat lijkt me duidelijk. Laten ze dat nou net niet verkopen op de Palm-site! Men was wel zo vriendelijk om me het originele Palm logo te emailen.

Voor dit stukje Lexan en deze paar plankjes moest bijna alles gebruikt worden: Decoupeerzaag, zaagtafel, frees, afkortzaag, boormachine(s) frees... Maar daarna kon alles vrij eenvoudig in elkaar gezet en gelijmd worden.
Voor de afmetingen van het uithangbord(je) was ik gebonden aan het formaat van de folie en daardoor is 't 20 x 17,5 cm geworden. De diepte is 6 cm plus 2 cm extra zodat het net is of het iets vrij hangt van de muur.

Even kijken hoe het er uit komt te zien: Een eerste indruk. Daarna gegrondverfd, een klein beetje geplamuurd, en afgelakt. Het was dus eigenlijk de bedoeling om een gewoon gloeilampje te gebruiken. Voor een beetje redelijk licht zou dat zo'n 60 Watt moeten zijn.
Probleem: dat wordt VEEL te warm. Bovendien is het uithangbordje aan de binnekant slechts 5 cm diep. Daar pas een gloeilamp amper in! Na enig prakizeren is besloten om voor twee spaarlampjes van 11 Watt te gaan. Die geven samen voor 110 Watt licht en dat blijkt bij het 'testen' niets teveel te zijn. Overigens zijn de lampjes van het merk Calex. Niks warm white: Het licht is bijna zo wit als dat van een TL-buis waardoor de kleuren beter overkomen. Doordat ik de lampen op deze manier bevestigd heb, is het trouwens net of het bordje op voetjes staat en da's best leuk. Maar het is de bedoeling dat het straks andersom aan de muur komt te hangen !
De gaten aan de zijkanten zijn voor wat 'gewoon' omgevingslicht en zijn voorzien van anti-vliegen gaas.