PL500   -   Stereo Push Pull versterker

Het was de bedoeling een versterker te bouwen met PL500 buislampen.

In februari 2004 ben ik er mee begonnen totdat ik er, lichtelijk gefrustreerd, eind maart mee gestopt ben.
Het ging helemaal niet zoals ik wilde. Uit frustratie vanwege het mislukken zijn 7027A's en UGT's besteld bij de firma AE. De bestelling is al enkele maanden binnen, maar omdat ik hoorde dat daar ook wat problemen op kunnen treden, was ik nog niet begonnen met de bouw.

Omdat ik de bestelde onderdelen niet kwijt kan op het chassis van de PL500 moet er wederom een nieuw chassis gemaakt worden. De plankje zijn reeds gezaagd en ook het aluminium staat klaar.


TOCH heb ik begin oktober nog een poging ondernomen om aan de PL500 te beginnen. Nu echter op 300 Volt ipv 120. Dat gaat iets beter. Al ben ik eerlijk gezegd nog niet helemaal tevreden: Het ding staat nu toch te spelen. Nu ff uitrusten of eventueel nog wat aan proberen te verbeteren alvorens aan de Anastacia te beginnen...

Het ziet er in ieder geval wel heel erg stoer uit vind ik zelf! Na enkele uren wordt de versterker (bovenplaat en trafo) overigens wel behoorlijk warm. Volgens mijn huis-tuin-en-keuken thermometer is het in ieder geval meer dan 60 graden celcius. Dat is dan ook meteen het maximum wat de thermometer aan kan, dus mogelijk is het meer...

Er gaan nog wat meer foto's komen en ook het schema moet nog uitgewerkt worden. Maar dat komt nog!

Hier een van de opzetjes die 'in den beginnne' gemaakt zijn. Dit was/is toch de fraaiste oplossing vindt ik.

Links de plankjes terwijl de lijm uithard. De plankjes zijn in het verstek gezaagd mbv een elektrische afkortzaag want als je dat met een handzaag moet doen wordt het dus echt niks.
Daarna is het sier-randje er in gefreest. Omdat deze latten zo'n 6 of 7 cm breed (hoog) zijn, zou het zonder dat sier-randje nogal plomp worden.

De aluminium bovenzijde is er op dat moment ook al..

In eerste instantie is vanwege ruimtegebrek bovenop het chassis de hoogspanningstrafo, condensatoren en uitgangstransformatoren op 'de bodem' bevestigd. Omdat de voedingsspanning echter 'slechts' 250 volt was, nogal warm werd en de versterker in een origineel Braun schema uit 1962 op 350 volt draait, is besloten om nogmaals een en ander te veranderen. Nu zijn een grotere hoogspanningstrafo en een trafo voor de gloeispanning op 'de bodem' bevestigd. 'De bodem' kan via de rij kroonsteentjes aangesloten worden op de bovenplaat.

De onderzijde is dus voorzien van geperforeerde plaat. Omdat nu ook aan de bovenzijde geperforeerde plaat zit, zal er nu wel enige mate van ventilatie zijn.
Tijdens het dichtschroeven van de onderzijde (8 stuks) bedacht ik me nog dat de schroeven wel ietsje korter hadden mogen zijn! Maar dit was de kortste maat die men had bij de Fixit...

Omdat er nu dus een knots van een hoogspanningstrafo 'onderdeks' zit, moeten de uitgangstrafo's bovenop. Horizontaal bevestigen zou een beetje moeilijk uitkomen qua afmetingen. Dus is maar besloten om ze vertikaal te plaatsen. Dat zou echter niet zo'n fraai gezicht zijn, dus is een kastje gezaagd, gevijld, gebogen en gepopnageld en op de plaats van de vroegere voedingstrafo bevestigd.

Dit is nu dus uiteindelijk het resultaat! En dan nu het geluid: Dat klinkt uitstekend. De versterker kan bovendien behoorlijk hard (15 watt ?), zonder dat 'ie overdreven warm wordt.
Er zat echter wel een kleine brom in. Dit werd veroorzaakt door de magnetische straling van de hoogspanningstrafo. Wanneer 'de bodem' los geschroefd werd en NAAST de versterker werd geplaatst, was 'ie doodstil: Geen ruis, geen brom.


Pas toen de Anastacia versterker (zie verderop) klaar was, is de moeite genomen om naar dit probleem te kijken. En het is opgelost: Een aantal onderdelen hebben een andere plaats gekregen. Het linker kanaal is nu echt doodstil, en het rechter bromt zo weinig, dat het op 1 meter afstand echt niet merkbaar is!

Hieronder de links naar de (voorlopige) schema's van de voeding en de versterker. Voorlopig, want er moeten nog wat punten op de "i" gezet worden zo hier en daar.