Tijdens de snuffelmarkt in Nieuw Vossemeer zag ik een oude spiegel met een geslepen randje er in. Een stukje verderop stond een eiken schilderijlijst. Daar zou ik samen wel iets mee kunnen dacht ik. Maar dat bleek toch niet het geval. De lijst was eigenlijk te klein. Het zou wel gaan als ik de verstekhoeken intact zou laten maar dat leek met niet mooi. Overigens bleek de spiegel helemaal niet oud, maar van 2005 te zijn. En nog gewoon te koop bij Karwei.


Een paar dagen later zag ik tijdens een boerengolf avondje een leuk voorbeeld in de kantine hangen. Dit bevestigde mijn vermoeden dat de verstekhoeken niet mooi zouden zijn. Dit ontwerp zou 'm gaan worden, maar dan in de stijl van mijn eigen meubelen.

Daarna heb ik nog een tijdje lopen twijfelen waar ik de plankjes het best kon halen / kopen want de schilderijlijst was echt te klein. Ook nogal wat geprakkiseerd over de afmetingen want zo'n wat grotere spiegel mag ook best een wat forsere lijst hebben vindt ik.


De latjes, Frans eiken, zijn gekocht bij Fixet Etten-Leur. Daar kan men het keurig op maat maken en schaven. Na thuis nog een dag te hebben gefreesd e.d. zijn de latjes klaar om geschilderd te worden. Op de middelste foto nog even een detail van hoe het er uit komt te zien.


De lijst is driemaal geschilderd met Rambo acryl eiken vernis, dezelfde als de versterkertjes.

Nadat de lijst gelijmd was (gewone houtlijm) moest de spiegel nog netjes ingepast worden want de uitsparing in de lijst was iets te groot. Ook hiervoor zijn stukjes eiken gebruikt welke met Bison-kit gelijmd zijn. De spiegel heeft nu nog circa 0,5 mm vrije ruimte. Op 11 cm vanaf de bovenzijde zijn onder een hoek van circa 60 graden, 2 kleine gaatjes geboord zodat de spiegel opgehangen kan worden met twee spijkers.

Uiteindelijk is dit het resultaat geworden: